HR staat voor Hoog Rendement. Het is een verbeterde versie van standaard dubbelglas. Maar wat is nu precies het verschil tussen standaard dubbelglas en HR, HR+, HR++ en zelfs HR+++ glas? Simpel gezegd isoleert HR glas beter dan standaard dubbelglas. Hoe meer plusjes achter HR, hoe beter het HR glas isoleert.
We onderscheiden de volgende varianten HR glas:
- standaard dubbelglas (U-waarde ± 2.9
- HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1.9)
- HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6)
- HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.1 – 1.2)
- HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling. (U-waarde ± 0,8 – 0.9)
Ter vergelijking, enkelglas heeft een isolatiewaarde van 5.6. Hieronder worden de verschillende varianten van dubbelglas en HR glas verder toegelicht.
Dit glas wordt ook wel thermopane genoemd, als merknaam van een Duitse fabrikant die het in 1948 in Nederland op de markt bracht. Het is het eerste dubbelglas. Dubbelglas bestaat uit twee platen glas die door een zogenaamde afstandhouder aan de rand van het glas uit elkaar worden gehouden. De ruimte tussen de glasplaten wordt de ‘spouw’ genoemd. De randen van het glas worden afgesloten met een speciale kit zodat er een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas wordt bij standaard dubbelglas gevuld met lucht. Het wordt tegenwoordig vrijwel niet meer toegepast in gevels. In enkele gevallen wordt het nog wel binnenshuis gebruikt voor geluidisolatie.
Zoals hierboven genoemd, wordt de ruimte tussen het glas bij standaard dubbelglas gevuld met lucht. HR glas is de opvolger van standaard dubbelglas. Bij HR glas is het glas aan één binnenzijde (dus in de spouw) gecoat waardoor het beter isoleert. Het metaallaagje laat de zonnestraling door en weerkaatst de langgolvige straling. Hoe effectiever het metaallaagje, hoe beter de isolatie. Er is dan dus minder energie nodig om de ruimte binnen te verwarmen. Ook HR glas wordt niet vaak meer toegepast. In enkele gevallen wordt het nog toegepast bij herstelwerkzaamheden, waarbij er geen (kleur)verschil zichtbaar mag zijn tussen het herstelde raam een de overige ramen.
HR+ glas is weer de opvolger van HR glas. Bij HR+ glas wordt naast de coating de spouw gevuld met een gasvulling (argon of krypton) i.p.v. droge lucht. Ook HR+ glas wordt alleen nog in de vervangingsmarkt gebruikt.
De opvolger van HR+ isolatieglas. Hier wordt een verbeterde coating toegepast met een argon gasvulling. Dit is momenteel het meest toegepaste dubbelglas.
HR+++ glas wordt ook wel triple glas of driedubbelglas genoemd. HR glas bestaat niet uit twee, maar uit drie glasbladen en dus twee spouwen. De twee buitenste ruiten zijn aan de binnenzijde voorzien van de verbeterde HR coating en de spouwen zijn gevuld met edelgas. Triple glas is door de drie glasplaten wel een stuk dikker en zwaarder dan HR++ glas. Hierdoor kan het meestal niet toegepast worden in bestaande kozijnen.